Calimero

Gargamel

BAZALT

Bazalt, volkanik kaya kütlesi olup siyah renkte ve kesif yığınlar halindedir. Doğada kütle, damar ve akıntı halinde bulunur. Bazaltın başlıca özelliklerinden birisi, altıgen prizmalar biçiminde, büyük sütunlar meydana getirmesidir. Bu sütunlar, magma akıntılarının soğuyup büzülmesinden dolayı oluşmuştur. Bazalt genellikle görünür mineral tanelerle serpiştirilmiş olan çok ince taneli veya camsı bir görünüme sahiptir.

BAZALT KULLANIM ALANLARI

Bazalt diğer taşlara göre daha sert bir yapıya sahiptir. Dayanıklı olma özelliğine dayanarak yapı malzemesi olarak çok yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Bazalt oldukça bol bulunan bir kayaçtır. Kolay bulunur olması kullanım alanlarını da artırmıştır. Granite oranla daha tercih edilmesinin sebebi daha sert ve dayanıklı olmasıdır. Zamanla kullanım alanlarını genişleten bazalt taşı, genel olarak kaldırımlarda, mıcır olarak yollarda, bahçe duvarlarında, dekoratif uygulamalarda, köprülerde, kaplamalarda, peyzaj uygulamalarında, demiryollarında, yapı malzemelerinde hammadde olarak yoğun olarak kullanılıyor.

Bazalt taşı, agrega, kırma taş olarak da bazı beton bileşimlerinde yer alabiliyor. Bu bileşimler, yoğun mineral yapısı sebebiyle seramik üretiminde, cam sanayisinde etkin olarak hammadde kullanılıyor. Isı depolama sistemlerinde de bazalt, hammadde olarak oldukça ekonomik ve pratik çözümler sunuyor. Çeşitli kaplama uygulamalarında kullanılan taş yünü malzemesinin üretiminde bazalttan faydalanılıyor. Bazalt taşının kullanım alanları genişliyor. Yapı ve dekor sektörünün ilk başlarda düşündüğü bu doğal taş, heykeltıraşların da tercihleri arasında. Bazalttan hediyelik eşya olarak biblolar, heykelcikler üretilebiliyor.

BAZALT TAŞI TÜRLERİ

Plak Bazalt Taşı

-Bordür Bazalt Taşı

-Küp Bazalt Taşı

-Oluk Bazalt Taşı

-Patlatma Bazalt Taşı

-Parke Bazalt Taşı

-Mıcır Bazalt Taşı

-Dolomit Bazalt Taşı

Bazalt taşı türlerine göre kullanım alanları

Plak halinde ve çeşitli türleri olan bazalt taşları türlerine göre kullanım alanlarında değişiklik gösteriyor.

Mıcır Bazalt Taşı: Çoğunlukla mıcır bazalt taşı türü belediyeler tarafından yollarda kullanılır.

Dolomit Bazalt Taşı: Çoğunlukla dolomit bazalt taşı peyzajlarda kullanılmaktadır. Peyzajlarda kullanıldığı gibi yapay olan bir çiçeğin içerisine konan dev bir saksı olarak da kullanılabiliyor.

Plak Bazalt Taşı: Genellikle iç ve dış mekân kaplamalarında kullanılır. Bunun haricinde mıcır bazalt taşı gibi yollarda ve otoparklarda da kullanılabilmektedir. Kendi içerisinde değişik isimlerle anılan türleri bulunur. Bu türler değişik boy ve ebatlarda olurlar.

Küp Bazalt Taşı: Kullanışlı bir bazalt taşı türüdür. Farklı boyut şekillerinde kesilebilir. En çok dekoratif işlemelerde kullanılır. Hem sıcağa hem de soğuya uyumlu olan bazalt taşı bina içinde ve dışında kullanılır. Kaldırımlarda kullanıldığı gibi zeminlerde de kullanılır.

BAZALT KİMYASAL ÖZELLİKLERİ

Bazalt taşları içerisinde ki minerallere göre çeşitlilik gösterir.

– Manyetiti olan bazalt taşları: Manyetizma özelliği gösterir.

– Olivin maddesi olan bazalt taşları: Siyah renkte olan bazalt taşına yeşil tanecikler katar.

– Ojit olan bazalt taşı: Ojit billurlu bazalt taşıdır.

– Trakilit olan bazalt taşı: Esmer renkte ve renkli camsı bazalttır.

– Hiyalomdan olan bazalt taşları: Sarı renkte camsıdır ve asit içermez.